Obliczenia naukowców i wyniki badań przeprowadzonych na reprezentatywnych grupach ludności sugerują, że w 2021 r. cukrzyca atakowała 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotykać blisko 1 miliarda ludzi. Dość płynnie staje się ona jednym z najważniejszych problemów naszego stulecia. Podsumowanie Podaje się również, że u pacjentów z cukrzycą na jakość [...]
Tak! Nietolerancja laktozy może się pojawić w wieku 20,30 lat i później. Co ją powoduje? Nietolerancja laktozy (naturalnego cukru znajdującego się w produktach mlecznych) występuje wtedy, gdy organizm nie jest w stanie jej rozłożyć. Zwykle dzieje się tak, gdy jelito cienkie przestaje wytwarzać wystarczającą ilość laktazy - enzymu, który pomaga [...]
Cytrulina w świecie suplementacji wykorzystywana jest głównie w celach wspomagania zjawiska tzw. pompy mięśniowej, ale ma również wiele innych zalet. Jabłczan cytruliny jest jednym z popularniejszych suplementów diety. Nadciśnienie jest odpowiedzialne za co najmniej 45% zgonów z powodu chorób serca i 51% zgonów z powodu udaru mózgu (Światowa [...]
[...] słodziki syntetyczne, nie pochodzą ze źródeł naturalnych, są tańsze niż naturalne substancje słodzące i w ostateczności można je stosować jako zamiennik Ze względu na wysoki poziom cukru w składzie oraz wysoki indeks glikemiczny, który powoduje, że dostarczymy energii, ale na bardzo krótki czas i za chwilę znów czujemy głód, w codziennym [...]
Mleko to częsty dodatek do płatków śniadaniowych czy kawy. Jednak, jeśli masz cukrzycę, to nie możesz zapominać, że zawiera ono także węglowodany, które mogą wpływać na poziom cukru we krwi. Czy chorując na cukrzycę, trzeba zrezygnować z mleka? Nie. Spożywanie umiarkowanych ilości mleka nie jest zabronione. Mleko jest źródłem wapnia, witaminy D [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru laktoferyny. Laktoferyna jest białkiem należącym do rodziny transferyn, odkrytym po raz pierwszy w mleku krowim w 1939 roku. Jeżeli jednak nie jesteśmy stricte weganami, a raczej wegetarianami niestroniącymi [...]
[...] fermentacji mogą powstać mikotoksyny - toksyczne związki wytwarzane przez niektóre grzyby - wraz z możliwymi toksynami bakteryjnymi. W herbacie pu-erh jest zwykle niski poziom mikotoksyn, które są uważane za bezpieczne. Warto też pamiętać, że podobnie jak inne sfermentowane pokarmy, pu-erh może mieć mocniejszy wpływ na trawienie, czasami [...]
[...] jak i produkcji leków (jako nośnik różnych substancji), czy suplementów diety (jako źródło energii). Łatwo wchłaniana jest przez organizm, zatem szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Efekt ten szczególnie korzystny może być dla osób wysoce aktywnych fizycznie i / lub umysłowo. Ponadto dekstroza potrzebna jest niekiedy dla [...]
Kwas L-askorbinowy znany również potocznie pod nazwą witamina C - jest jednym z najważniejszych mikroelementów naszej diety. Witamina C należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Możemy znaleźć ją głównie w pokarmach roślinnych takich, jak warzywa czy owoce (np. cytrusy, papryka, pomidory, owoce leśne), jak również w licznych suplementach. [...]
[...] sportów walki, trójboistów, kolarzy czy pływaków. Nie powinno to dziwić, gdyż ten środek wykazuje wszechstronne oddziaływanie na człowieka. Podczas ~ 10-sekundowego sprintu poziom ATP w mięśniach spada z 5,2 do 3,7 mM, a fosforanu kreatyny (fosfokreatyny) z 9,1 do 2,6 mM. Po wyczerpaniu i tych zapasów organizm, aby uzyskać niezbędną mu energię, [...]
[...] objawów aż do pierwszego zawału serca. W obliczu tego dość istotne jest, aby prowadzić zdrowy tryb życia i śledzić parametry zdrowia serca, czyli np. ciśnienie krwi, także poziom glukozy we krwi, lipidy i markery stanu zapalnego. Podsumowanie Występowanie, któregokolwiek z tych objawów nie gwarantuje, że rozwinie się choroba [...]
Obecne trendy żywieniowe sprawiają, że osoby wdrażające modne, systemy żywieniowe pozbawiają się sporej wartości odżywczej, dostarczając tym samym znacznie mniejsze ilości aminokwasów. Korzystanie z produktów light i niskotłuszczowych posiada drugą stronę medalu, która to wskazuje, że produkty tego typu naładowane są GMO, MSG i różnego rodzaju [...]
Menopauza jest naturalnym etapem w życiu kobiety, wiąże się ze zmianą profilu hormonalnego. Czy występowaniu określonych dolegliwości związanych z menopauzą można jakoś zapobiegać? Okazuje się, że tak. Referencje: Teramura, Saki i in. Changes in cardiovascular disease risk factors during menopausal transition in Japanese women: the Circulatory [...]
[...] składnikiem napojów energetycznych i suplementów, których celem jest poprawa wydolności. Choć tauryna nie wpływa znacząco na częstość akcji serca, pobieranie tlenu czy też poziom kwasu mlekowego we krwi. Dodaje ona jednak energii i pozwala wydłużyć czas treningu. Wspiera organizm w cukrzycy Suplementacja tauryny może pomóc osobom z cukrzycą. [...]
[...] lub placebo na 1 godzinę przed 4-kilometrową jazdą na rowerze. Oceniono czas potrzebny do ukończenia cyklu 4 km wraz ze stosunkiem mocy wyjściowej / VO2 (PO / VO2), poziom azotynów i azotanów w osoczu (NOx) i poziomy aminokwasów oraz wysiłek przy użyciu skali VAS. Wyniki Grafika: poprawa wyników w próbie czasowej. Suplementacja [...]
[...] Jak stosować berberynę? Największy potencjał prozdrowotny berberyna wykazuje u osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Jej działanie powoduje obniżenie poziomu glukozy we krwi oraz zwiększenie efektywności stosowanych leków przeciwcukrzycowych (w uzgodnieniu z lekarzem prowadzącym). Przeglądy badań uśredniają czas trwania [...]
[...] że kozieradka powoduje spowolnienie tempa wchłaniania się treści pokarmowej w przewodzie pokarmowym, co może odpowiadać za to, że kreatyna ma więcej czasu na to, aby chłonąć się w jelicie cienkim. Sytuacja ta sprawia, że poziom glukozy również utrzymuje się na bardziej stabilnym poziomie. Źródło: http://www.jssm.org/vol10/n2/2/v10n2-2text.php
Pływanie to doskonały trening, który angażuje całe Twoje ciało bez obciążania stawów. Jest także świetną formą cardio. A to dopiero początek zalet pływania! Podsumowanie Pływanie to wyjątkowa forma treningu. W obecnej chwili mamy spore ograniczenia, jeśli chodzi o korzystanie z basenów, ale jeśli tylko pojawi się taka okazja, namawiamy każdego do [...]
[...] Zdecydowanie bezpieczny w stosowaniu, co udowodnione jest w badaniach naukowych. Naturalnie występuje w niektórych owocach (melony, gruszki, winogrona). Nie ma wpływu na poziom glukozy i insuliny w naszej krwi. Ma właściwości antyoksydacyjne chroniąc organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Wpływa pozytywnie na ograniczenie rozwoju [...]
Częstość występowania stanu przedcukrzycowego wśród nastolatków wzrosła ponad dwukrotnie w ciągu ostatnich 20 lat i obecnie dotyczy około 40% młodzieży z otyłością. Cukrzyca typu 2 rozpoczynająca się w młodości, której częstość występowania również wzrasta, prowadzi do powikłań mikronaczyniowych w ciągu pierwszych 20 lat po rozpoznaniu u około 80% [...]